Goedemorgen Vietnam
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Chris
09 Februari 2010 | Vietnam, Hanoi
Ja het is de waarheid, ik ben niet langer in China maar ik ben in Vietnam! Inmiddels ben ik een week in Vietnam en het is een van de meest slopende weken die ik meegemaakt heb! Vietnamezen zijn zeker geen Chinezen en dat heb ik gemerkt ook. Alles is hier drukker en chaotischer dan in China. Als reiziger met een beperkte beurs moet je constant op je hoede zijn wil je niet opgelicht worden, veel meer dan in China. Gek genoeg heb ik in mijn week Vietnam ook totaal tegenovergestelde taferelen meegemaakt. De openheid, temperament en wilskracht van de Vietnamees gaan ook samen met gastvrijheid.
De eerste dag in Vietnam was wellicht de meest tekenende voor de gastvrijheid. Terwijl ik samen met Michiel wat aan het drinken was aan de kant van de weg ontmoeten we een vriendelijke Vietnamese. We zochten een hotel en zij wist er wel een, namelijk die van haar moeder. Uiteindelijk is er voor ons gekookt, hebben we met de familie geborreld en zijn we met haar op stap geweest. Zelfs een bezoekje aan haar oma zat er nog in! Betalen voor het, anders dan de overnachting, was niet nodig. Erg vriendelijk.
De meeste tijd in ‘Nam zijn we geweest in Ha Long. In dat gebied woont een vriendin van ons die we in China ontmoet hebben. In haar huis konden we overnachten en we hebben daar kennis gemaakt met het dagelijks leven. Het is een prachtig gebied met vergelijkbare bergen als in Guilin, alleen dan in zee. We hebben daar een stuk of 6 dagen rondgekeken en zijn verder gegaan naar de hoofdstad.
Vietnam heeft een veel nadrukkelijker verschil tussen arm en rijk. Ik denk zelf dat dat verschil duidelijk wordt omdat er veel meer Westerse invloeden te zien zijn dan in China. In winkels is er een veel bredere keus aan (Westerse) artikelen en er lijkt meer geinvesteerd te worden in woningbouw.
In Ha Noi, de hoofdstad, zijn nog veel koloniale gebouwen te vinden. In het tropische klimaat staat het er allemaal heel ontspannen bij, helaas is Ha Noi een groot gebrom van scooters en is er weinig rust te vinden in deze stad. Het contrast tussen een Beijing en Ha Noi is groot, Ha Noi doet bijna nog aan als een dorp. Smalle straten, weinig hoogbouw, mooie villa’s, simpele woningen en er is zelfs een kerk te vinden, geheel in Europese stijl. Wellicht het meest sprekende wat de Franse kolonialisten hebben achter gelaten in vietnam is het stokbrood. Op vrijwel elke straathoek kun je een stokbrood kopen gevuld naar keuze. Heerlijk!
Ho Chi Minh is de grote held van Vietnam en hij heeft net als Mao een plekje gekregen in een Mausuleum. Vandaag hebben we daar een kijkje genomen en het blijft indrukwekkend om zo’n historisch persoon opgebaard te zien liggen. Op te merken is dat alles rond Ho Chi Minh veel uitbundiger is dan Mao. Veel weet ik niet over Uncle Ho maar wat ik tot nu toe van hem gehoord en gelezen heb heeft mij doen interesseren dus ik ga me verdiepen in zijn verhaal. Wat zijn zijn heldendaden en wat voor leed kleeft er aan zijn CV.
Momenteel komen er zo veel indrukken op mij af dat ik bijna niet meer weet wat er te vertellen is. Het is tot nu toe erg vermoeiend dus ik ga vanavond goed slaap pakken. Vietnam is anders dan China en om eerlijk te zijn snak ik er na terug om terug te zijn in China. Morgen naar Vientian, Laos en ik hoop dat een beetje van de Chaos hier achter mij blijft in Vietnam.
Groeten uit super warm 'Nam,
Chris
09 Februari 2010 - 15:59
Thomas:
Hey dude,
Dus jullie hebben bij Monica geslapen? Relaxed hoor. Heb me van Vietnam nooit zoveel voor kunnen stellen, maar het klinkt weer heel Aziatisch.
Wij zijn ondertussen alweer terug in Nederland na Japan en 2 daagjes HK en zijn heerlijk aan het uitrusten van onze avonturen. :)
Veel plezier in elk geval nog, en maak er nog maar een paar blogs bij. :)
Groeten aan Pham!! -
09 Februari 2010 - 17:45
Steffi:
Hey Chris!
Je jas is veilig in NL geland afgelopen zondag, maar zo te lezen heb je die nog niet nodig de eerste tijd! Geniet van je tijd in Vietnam / Laos / Thailand, etc. en doe de groetjes aan Ping als je haar nog ziet! :)
Groetjes! -
10 Februari 2010 - 04:54
Chris:
Heeej,
Jullie zijn dus weer terug! Ik las dat jullie een top avontuur hebben gehad in Japan! Hoe is het om weer in Nederland te zijn? Ik zal iedereen de groeten doen! Eet een paar frikandellen voor mij ;).
Chris